Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

ΤΑ ΣΤΥΛ


Chen Style 
(Οικογένεια Chen της επαρχίας Honan)
Chen Wang-Ting (1597 – 1664), Πρώτος και Μέγας Μάστερ της Οικογένειας – Ιδρυτής του Στυλ

Το αρχαιότερο στυλ .
Η οικογένεια Chen αναγάγει την παράδοση του δικού της στυλ Tai Chi στον Wang Tsung-Yueh του οποίου δάσκαλος υπήρξε ο μεγάλος Μάστερ Chiang Fa.
Η επαρχία Honan ύπηρξε μία ιδιαίτερα επικίνδυνη και επαπειλούμενη περιοχή.
Όλα τα μέλη της οικογένειας Chen ήταν, λόγω συνθηκών, γνώστες πολεμικών τεχνών και χωρίς την αυστηρά μυστική διατήρηση της ιδιότητας τους, δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στους κινδύνους της εποχής εκείνης.
Μεγάλος δάσκαλος της οικογένειας υπήρξε ο Cheng Wang-Ting (1597 – 1664). Αυτός υπήρξε ο ιδρυτής του Chen στυλ. Για 200 χρόνια παρέμεινε η διδασκαλία του στυλ αυστηρά μέσα στα πλαίσια της οικογένειας.

Ο Yang Lu-Chan(1799-1872) ήταν ήδη Μάστερ πολεμικών τεχνών, όταν πληροφορήθηκε τις ξεχωριστές ικανότητες της οικογένειας Chen. Καθώς δεν υπήρχε άλλη πιθανότητα προσέγγισης και για να μπορέσει να διεισδύσει μέσα στην οικογένεια, παρουσιάστηκε και ανέλαβε εργασία ως υπηρέτης του σπιτιού. Παρακολουθούσε κρυφά την εξάσκηση τους στο Tai Chi.
Όταν ήρθε για επίσκεψη ένας διάσημος Shaolin μάστερ για να ασκηθεί με την οικογένεια Chen, ο Yang Lu-Chan τον παρακάλεσε να αναμετρηθεί μαζί του. Εντυπωσιάστηκαν όλοι από την προσωπικότητα και το χάρισμα του τελευταίου, ώστε ο τότε δάσκαλος της οικογένειας Chen, Chen Chang-Hsiang (1771-1853, 14η γενιά της οικογένeιας Chen), να τον δεχθεί να γίνει μαθητής του.

Ο Yang Lu- Chan ονομάστηκε τιμητικά «ο Αήττητος» καθώς δεν έχανε καμία αντιπαράθεση.
Καθιέρωσε αργότερα την κατ’ αυτόν Σχολή Yang.

Yang Style
Yang Lu-Chan, «Ο Αήττητος» (1799 – 1872) – Ιδρυτής του Στυλ, ο πρώτος που δίδαξε το Tai Chi δημόσια, καθιέρωσε την βασική αρχή της «Φυσικής Οδού»

O Yang Lu-Chan διέδωσε το Tai Chi Chuan και μαζί με τον εγγονό του Yang Cheng- Fu αργότερα σε όλη την Κίνα.
Υπήρξε ο πρώτος που δίδαξε το Tai Chi δημόσια. Προσανατολίστηκε στην βασική αρχή της «Φυσικής οδού» και ανάγαγε την εκτέλεση της φόρμας στο πρωταρχικό αξίωμα της φυσικής και απαλής διαδοχής κινητικών στοιχείων. Σύμφωνα με αυτή την αρχή επιτυγχάνεται η ιδανική και ολιστική (σωματική, ψυχική-πνευματική) ανάπτυξη της ζωτικής ενέργειας.
Έδωσε στο Tai Chi την πολυδιάστατη αξία του, δηλ της άσκησης με σκοπό την Υγεία-Αυτοάμυνα-Διαλογισμό.
Αναγνώριζε ως ιδρυτή του Tai Chi Chuan τον Chang San-Feng.
To Tai Chi μπορούσε πλέον να το διδαχτεί ο καθένας.

Yang Cheng Fu (1883 – 1936)
Παραδοσιακό αυθεντικό Yang Στυλ

Ο εγγονός του Yang Lu-Chan, Yang Cheng-Fu επηρέασε το Tai Chi Chuan στη σημερινή εποχή όσο κανένας άλλος. Η δικής του έμπνευσης Μεγάλη Φόρμα (Long Form) θεωρείται ως παραδοσιακή φόρμα του Yang στυλ. Από αυτήν προήρθαν οι μεταγενέστερες φόρμες των 20 περίπου μαθητών του.


Άλλα στυλ, που προέκυψαν και εξελίχτηκαν από τα βασικά Chen και Yang στυλ είναι: 

Wu style (παλιό και νέο) του Wu Chien-Chuan (1870-1942) 
Sun style του Sun Lu-Tang (1861-1932)
Beijing style του Li T’ien Yi (1956)






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου