Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΣΚΗΣΗΣ με εφαρμογές ήπιου ΤΑΙ ΤΣΙ &ΤΣΙ ΓΚΟΝΓΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ και την ΠΡΟΛΗΨΗ

 

ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΣΚΗΣΗΣ με εφαρμογές ήπιου ΤΑΙ ΤΣΙ &ΤΣΙ ΓΚΟΝΓΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ και την ΠΡΟΛΗΨΗ 

Θεραπευτική και λειτουργική άσκηση με ήπια ένταση και προσαρμοσμένο ασκησιολόγιο για την αντιμετώπιση διαταραχών της υγείας που οφείλονται σε διάφορες αιτίες. Μία κακή στάση στο χώρο εργασίας, ένα ατύχημα ή τραυματισμός που διαταράσσει και επηρεάζει ανασταλτικά την καθημερινή μας λειτουργική ικανότητα. Χρόνιες ασθένεις, καρδιαγγειακά προβλήματα (υπέρταση κ.α.) μυοσκελετικά προβλήματα, προβλήματα περιορισμού κίνησης κάτω και άνω άκρων ή και αυτοάνοσα τα οποία έχουν ανάκγη συμπληρωματικής θεραπείας και άσκησης για καλύτερα αποτελέσματα θεραπείας.    

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα προσαρμοσμένο ασκησιολόγιο ήπιας έντασης με αναπνευστικές τεχνικές, ορθοσωμικές ρουτίνες και εξειδικευμένες ασκήσεις για την αντιμετώπιση χρόνιου πόνου μέσης-αυχένα-πλάτης, την ενίσχυση της ισορροπίας, την βελτίωση της ποιότητας του ύπνου κλπ. Η μέθοδος που εφαρμόζεται διαφοροποιείται ανάλογα με την δυνατότητα του ασκούμενου σε ατομικό και ομαδικό επίπεπεδο ώστε να δίνεται η δυνατότητα ανατροφοδότησης σε κάθε περίπτωση.

Εκτός των αποτελεσμάτων στη γενικότερη υγεία το πρόγραμμα επιδρά θετικά στην ψυχολογία του ασκούμενου,ο οποίος χωρίς το άγχος και τη πίεση της επίδοσης απολάμβάνει την άσκηση του σε ένα χαλαρό και ευχάριστο περιβάλλον κοντά σε άλλους συνασκούμενους. Η κοινωνικοποίηση και η ανταλλαγή εμπειριών αποτελούν σημαντικό παράγοντα που βελτιστοποιεί την λειτουργική κατάσταση των ασκούμενων.

Ένα πρόγραμμα που λειτουργεί από το 2017, επιστημονικά τεκμηριωμένο με ασκησιολόγιο για όλους όσους επιθυμούν να ενισχύσουν ολιστικά την υγεία τους με την βελτίωση των παραγόντων της ποιότητας ζωής. 

Ένα πρόγραμμα για την καλύτερη διαχείριση της καθημερινότητας, την γενική ενδυνάμωση και βελτιώση της ευκινησίας.

Υπεύθυνη του τμήματος:

Έμη Χατζηπαναγιώτη, Καθ. Φυσικής Αγωγής, Λειτουργική αποκατάσταση, MSc. Phd.

Κέντρο Tai Chi Chuan 'Yang Sheng' Ξάνθη, 'Αυθεντικό Yang Style'

Πολιτιστικός & Επιστημονικός Σύλλογος 'Η τέχνη του Ζην'

Πιστοποιημένη δασκάλα & προπονήτρια Tai Chi Chuan, 4ο Duan

Διεθνής διαιτητής Τάι Τσι Τσουάν -

Μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Τάι Τσι Τσουάν Ταϊβάν (WTTCF)

 


QI GONG (ΤΣΙ ΓΚΟΝΓΚ) ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ 2024-2025

 

QI GONG ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Ένα πολύ αγαπητό τμήμα του Κέντρου μας που λειτουργεί από το 2010 και υποστηρίζει τον ασκούμενο για μία ποιοτικότερη υγεία και την πρόληψη από ασθένειες.  

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ QIGONG (Τσι Γκουνγκ)

Αρχαία κινητικό σύστημα για την υγεία και μία πρακτική που περιλαμβάνει ασκησιολόγιο με στάσεις σε κίνηση, σε ακινησία, φόρμες βηματισμού, πρακτικές αυτομάλαξης, αναπνευστικές τεχνικές και νοητική άσκηση ή μεθόδους νοερής απεικόνισης.

Αποτελεί μία μέθοδο όπου ασκείται το ενεργειακό δυναμικό με σκοπό την αυτοϊαση και μαζί με το Τάι Τσι αποτελεί τους βασικούς πυλώνες για την υγεία και μακροζωϊα σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική (TCM).

·  Στόχος των μαθημάτων είναι η ανάπτυξη και ενίσχυση της ζωτικής ενέργειας με σκοπό την βελτίωση της υγείας ολιστικά.

Yang Sheng - σημαίνει θρέφω τη ζωτική ενέργεια

Μία άσκηση για την υγεία και την αυτοίαση – το ασιατικό μοντέλο συναντά το δυτικό μοντέλο

Σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική, υγεία σημαίνει η πλήρης και ρέουσα τροφοδοσία του Qi. Η ενέργεια θεραπεύει μόνο εάν μπορέσει να κατευθυνθεί στο κατάλληλο μέρος του σώματος όπου υπάρχει σχετική ανάγκη και η ροή της εισχωρεί σε όλα τα κύτταρα του ανθρώπου.

Το Qi και η θεραπευτική ενέργεια δεν είναι ορατά αλλά μία ιδιαιτέρως αποτελεσματική δύναμη όπως η ηλιακή ακτινοβολία και ο άνεμος. Δεν μπορούμε να φυλακίσουμε τις δυνάμεις αυτές ωστόσο μπορούμε να τις βιώσουμε.

Η  επιστήμη δεν χρειάζεται να αποδείξει την ύπαρξη τους – μπορεί όμως να τις μετρήσει. Το Qi είναι μετρήσιμο αλλά και κάτι παραπάνω.

Στον βελονισμό η λεπτές βελόνες τοποθετούνται σε σημεία του σώματος όπου η ροή της ενέργειας έχει εμποδιστεί. Το στάσιμο Qi υπονοεί την γέννηση ή ύπαρξη μιας ασθένειας. Μέσω της τεχνικής του βελονισμού ρυθμίζεται η ροή της ενέργειας ώστε να μπορέσει να ρέει πάλι φυσιολογικά, να ανοίξουν τα κανάλια της ροής και οι μεσημβρινοί να αποσυμφορηθούν.

Το Qi Gong δεν χρειάζεται εξοπλισμό παρά μόνο το σώμα και το πνεύμα του ασκούμενου. Είναι διασκεδαστικό και προσφέρει την δυνατότητα στον ασκούμενο να γίνει πιο αυτάρκης και λιγότερο εξαρτώμενος από φάρμακα και συνταγογραφίσεις αλλά και τα γιατρικά χέρια.

Στην Κίνα ο βελονισμός, η βοτανοθεραπεία και το Qi Gong χαρακτηρίζονται ως ‘Παραδοσιακή Ιατρική’. Στην Δύση οι ίδιες μέθοδοι ονομάζονται ‘εναλλακτικοί’. Ο πιο ταιριαστός και ακριβής χαρακτηρισμός είναι ‘Συμπληρωματική Ιατρική’.

Στην Κίνα ένας γιατρός της Δυτικής Ιατρικής θα εφαρμόσει την χειρουργική, την φαρμακολογία αλλά και το Qi Gong στην περίπτωση π.χ. μίας θεραπείας καρκίνου.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι στα επόμενα 25 χρόνια η ‘Συμπληρωματικές μέθοδοι θεραπείας και Ιατρικής’ θα ασκούνται ευρέως τόσο στην πρωτοβάθμια περίθαλψη όσο και σε εξειδικευμένα πεδία της Ιατρικής.

Το πρόβλημα που έρχεται να αντιμετωπίσει η σύγχρονη δυτική Ιατρική είναι ότι πολύπλοκες χρόνιες ασθένειες, όπως πχ. ο διαβήτης, η στεφανιαία νόσος ή ακόμη και οι πόνοι στην μέση δεν οφείλουν την ύπαρξη τους σε έναν και μόνο παράγοντα ή αιτία αλλά σε πολλαπλούς παράγοντες που συνδράμουν, αλληλεπιδρούν και ταυτοποιούν την νόσο.

 

10 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΑΙ ΤΣΙ ΚΑΙ ΤΣΙ ΓΚΟΥΝΓΚ

-        ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ  ΚΑΙ ΕΥΛΙΓΙΣΙΑ

-        ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ

-        ΜΥΪΚΗ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ

-        ΟΡΘΟΣΩΜΙΑ

-        ΕΥΕΞΙΑ

-        ΜΕΙΩΣΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ

-        ΧΑΛΑΡΩΣΗ

-        ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ  ΥΠΝΟΥ

-        ΕΝΙΧΥΣΗ ΜΝΗΜΗΣ

-        ΑΥΤΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ