Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Η φροντίδα της ζωής και της ζωτικής ενέργειας το φθινόπωρο



Η φροντίδα της ζωής και της ζωτικής ενέργειας 
το φθινόπωρο

Το Qigong συγκαταλέγεται στις κινέζικες ολιστικές μεθόδους θεραπείας που παρατηρούνε τον άνθρωπο και την στενή του σχέση και αλληλεπίδραση με την φύση. Υποδεικνύει δρόμους και τρόπους ώστε να μπορέσει ο σύγχρονος άνθρωπος να ξεπεράσει κακές και βλαβερές συνήθειες και να αναπτύξει θετικές στάσεις και ιδιότητες.



Παρατηρώντας τις αλλαγές των εποχών κατά την διάρκεια του χρόνου οι Κινέζοι μπόρεσαν να χαρτογραφήσουνε και να αποκωδικοποίησουνε τα χαρακτηριστικά τους προς όφελος της κατανόησης τους από τον άνθρωπο. Έτσι ο άνθρωπος απέκτησε στην διάθεση του γνώσεις που βελτιώνουνε την ποιότητα της ζωής του αναπτύσοντας και ιχυροποιώντας την ζωτική του ενέργεια.


Σε κάθε εποχή αποκρυσταλλώνεται η αξία της ζωής:
-η άνοιξη συμβολίζει την γέννηση και την δημιουργία, τα σχέδια
-το καλοκαίρι προτάσσει την ανάπτυξη και την επέκταση
-το φθινόπωρο την ωρίμανση, την προσφορά και την συλλογή
-ο χειμώμνας την αποθήκευση, την ενδοσκόπηση και την εσωστρέφεια


όλες οι εποχές μία συνεχής εναλλαγή αξιών .....που επηρεάζουνε την λειτουργία της ψυχικής, πνευματικής και φυσικής κατάστασης του ανθρώπου.
Η μεταβολή της Yin και Yang ενέργειας επιδρά στο εσωτερικό σύστημα λειτουργίας των οργάνων του ανθρώπινου σώματος. Τα όργανα αποτελούνε τον κεντρικό μας πυρήνα.


Το φθινόπωρο - κυρίαρχο στοιχείο το Μέταλλο. Η Yin ενέργεια ενισχύεται σταδιακά ενώ η Yang ενέργεια του καλοκαιριού φθίνει και μεταβάλλεται. Οι ημέρες μικραίνουνε, είναι ακόμη ζεστές ωστόσο οι νύχτες δίνουνε τις πρώτες κρύες νότες.
Ο ανθρώπος γίνεται επιρρεπής στα πρώτα κρυολογήματα.


Το φθινόπωρο συνδέεται με την λειτουργία των πνευμόνων και του παχέως εντέρου.
Τα πνευμόνια ρυθμίζουνε την ζωτική ενέργεια - το Qi - και τη αναπνοή.


Τα συναισθήματα
Η φύση βρίσκεται σε διαδικασία πτώσης - πέφτουνε τα φύλλα από τα δέντρα και οι πρώτες κρύες βροχές κάνουνε την εμφάνιση τους. Ο άνθρωπος θλίβεται, ο χρόνος κυλάει και νιώθει οτι η ζωή τον προσπερνάει...
Για να θρέψουμε την ενέργεια μας θα πρέπει να εξισορροπήσουμε την αδυναμία των συναισθημάτων με την ενίσχυση της χαράς, της ηρεμίας και ησυχίας. Δεν επεκτείνουμε την ενέργεια αλλά την συλλέγουμε. Αποφεύγουμε τις υπερβολές και την απερισκεψία στις πράξεις μας έτσι ώστε το Qi των πνευμόνων να βυθίζεται αρμονικά.


Συνήθειες και καθημερινότητα
Είναι η εποχή που θα φυλάξουμε την Yang ενέργεια του καλοκαιριού. Προτιμάμε να πέφτουμε νωρίς για ύπνο το βράδυ και το πρωϊνό ξύπνημα να γίνεται μεταξύ 5-7 το πρωί. Η λειτουργία των πνευμόνων είναι σε αρμονία.
Διαμορφώνουμε την διατροφή μας έτσι ώστε να παίρνουμε αρκετά υγρά και προτιμάμε αντίστοιχα τροφές που θρέφουνε τα πνευμόνια.
Προτιμάμε τα λευκά τρόφιμα καθώς το φθινόπωρο συνδέεται με το λευκό χρώμα.
Προτιμούνται πχ. οι μπανάνες, τα μήλα, τα αχλάδια, τα μανιτάρια κ.α. και γεύσεις ξινές.


Επιλλέγουμε ασκήσεις Qigong που ενισχύουνε την λειτουργία των πνευμόνων και του αναπνευστικού συστήματος.
Το φθινόπωρο είναι η κατάλληλη εποχή να ρυθμίσουμε όλες τις ενέργειες μας εναρμονισμένα και εξισορροπημένα αναμένοντας την μετάβαση μας στο χειμώνα.


καλό μας αρμονικό φθινόπωρο γεμάτο με υγεία!
 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου