Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Στοχασμοί πάνω στην σπουδή του Taijiquan - Cheng Man Ch'ing Taijiquan - "Gateway to the miracculous" Wolfe Lowenthal , 'An der Pforte zum Wunderbaren'

Cheng Man Ch'ing Taijiquan

'Gateway to the miraculous'

'An der Pforte zum Wunderbaren', γερμανική έκδοση, Kolibri Verlag
Wolfe Lowenthal

Νοέμβριος 2015  -  Στοχασμοί πάνω στην σπουδή του Taijiquan


Κατά την δια βίου άσκηση στην τέχνη Τai Chi Chuan ο ασκούμενος περνάει από πολλά στάδια προσαρμογής ή καλύτερα στάδια μεταμόρφωσης.

Η αγωνία, η περιπλάνηση και η απορία στην αρχή μεταβάλλεται σιγά σιγά σε μία συναισθηματική και πνευματική αφύπνιση. Πολλοί δεν αντέχουν την αναμέτρηση με τον ίδιο τους εαυτό και παραιτούνται. 
Άλλοι δίνουν μεγαλύτερη πίστωση χρόνου και αφήνονται στην ροή των πραγμάτων. Στην ροή του Qi.

 Η ροή φέρνει την ευχαρίστηση, την πλήρωση και τον επαναπροσδιορισμό. Ο αυτοέλεγχος οδηγεί στην αυτοβελτίωση και τελικά στην αυτογνωσία. 

Η πνευματική διάσταση στο Tai Chi επικεντρώνεται σε τρείς αρχές: 

    1. 'Αφήνομαι' , καθημερινά μας οδηγεί στην χαλάρωση και την ηρεμία. Κάνουμε οικονομία στις δυνάμεις μας για τα σημαντικά πράγματα. 
Συγκεντώνομαι στο 'είμαι' και όχι σε διανοητικά μοτίβα.
    2.  'Μη Δράση', Το Τάο - η εσωτερική απελευθέρωση
  3. 'Ακολουθώ', αρχή της άσκησης με συνασκούμενο. Υποχωρώ στο Εγώ κι ακολουθώ. Είμαι ανεκτικός και ανοιχτός. Φρονιμάδα. Δεν παραδίνομαι αλλά αντικαθιστώ το Εγώ με το Πνεύμα. Επενδύω στα λάθη μου για να κερδίσω στο τέλος.

Η εκπλέπτυνση των αισθήσεων και η πλαστικότητα των κινήσεων ανυψώνουν την τέχνη του Τάι Τσι και μαζί τον ίδιο τον ασκούμενο σε ένα "ανώτατο όριο".

Ο Πέτρος Κουρόπουλος, από τους πρωτεργάτες της τέχνης στην Ελλάδα και αναγνωρισμένος δάσκαλος που προσέφερε πολλά στην διάδοση του, έγραψε ως μεταφραστής στο βιβλίο 'Απλοποιημένο Τάι Τζι Τσουάν', εκδ. ΠΥΡΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ, 1998, οτι "...Οι κινήσεις του Ται Τσι.....έχουν το χάρισμα, όταν εκτελούνται για καιρό με αφοσίωση, να δίνουν μία αίσθηση ανείπωτης ομορφιάς, που ανυψώνει αισθητικά την ψυχική διάθεση στον ασκούμενο, παράλληλα με την χρησιμότητα τους για την υγεία και την πνευματική διαύγεια..."

Κάθε βήμα που προστίθεται παίρνει την μορφή ενός ακόμη φύλλου ριζόχαρτου που το απλώνει κανείς και περιμένει να στεγνώσει .....το ένα πάνω στο άλλο με υπομονή, με μέτρο με εγκράτεια και αφοσίωση μέχρις ότου έρθει η ώρα να τοτοποθετήσει το επόμενο φύλλο....

Υπάρχει κάποιο μυστικό?
Ποιο είναι το  Μυστικό του ΤάιΤσι?


Ο Wolfe Lowenthal, ένας από τους εκλεκτούς μαθητές του Grandmaster Cheng Man Ch'ing, ιδρυτής και δάσκαλος της σχολής Long River Tai Chi στο Amherst της Μασαχουσέτης στις ΗΠΑ , εμβαθύνει με την σπουδή του " Gateway to the miraculous"  ή στην γερμανική έκδοση " An der Pforte zum Wunderbaren" στην τέχνη του Taijiquan του Cheng Man Ch'ing. 

Ακολουθούν κάποια αποσπάσματα που μετέφρασα από το αντίστοιχο κεφάλαιο του βιβλίου στην γερμανική έκδοση ' Παρεμπιπτόντως, υπάρχει όμως ένα μυστικό ' 

" Στο taijiquan που διδάσκω, δεν υπάρχουν μυστικά" έλεγε ο Professor Cheng, 
" αλλά εάν θα υπήρχε ένα μυστικό τότε θα ήταν το εξής: Το πνεύμα κινεί το Qi."
Αλλά έπειτα είπε και το εξής: " Δεν υπάρχουν μυστικά σε αυτό το Taijiquan, αλλά ακόμη κι αν υπήρχε κάποιο μυστικό, τότε θα ήταν αυτό: Τα χέρια δεν κινούνται."
..........
"Τα χέρια δεν κινούνται". Είναι περισσότερο το Πνεύμα, ή πιο ακριβέστερα το Yi, η Φαντασία αντίστοιχα η Πρόθεση, που κινεί τους γοφούς για να προκαλέσει την κίνηση αυτή των χεριών. Μόνο διαμέσου των χεριών έρχεται  στο προσκήνιο η Ενέργεια, κι αυτά όμως εξερχόμενα κινούνται από την περιοχή του ισχίου - όπως ακριβώς συμβαίνει με τις ακτίνες ενός τροχού. 

"Η περιοχή του ισχίου είναι o Διοηκητής" λένε τα κλασσικά κείμενα του Taijiquan * και τα χέρια θα πρέπει να είναι υποδεέστερα και με απόλυτη υπακοή στις εντολές του ισχίου; δεν θα πρέιπει να κινούνται ποτέ ανεξάρτητα από τους γοφούς.Βασικα : Οι γοφοί κινούνται, όχι όμως και τα χέρια.. Δεν υπάρχει κάτι πιο χαρακτηριστικό από αυτό στο Taijiquan του Cheng Man Ch'ing.
............................................ .....................................................................................
Αυτό το 'Μυστικό' συνεπάγεται ωστόσο περαιτέρω πράγματα πέρα από την ιδιαίτερη δεξιότητα της καθεμιάς μοναδικής Πολεμικής Τέχνης. Θα πρέπει κανείς να κατανοήσει πρωτίστως οτι αυτό το "Qi",  για το οποίο γίνεται λόγος, είναι μέρος του κοσμικού Qi, της Aρχέγονης Ενέργειας του Σύμπαντος. 

Σύμφωνα με τα λόγια του καθηγητή Cheng: " Το Qi που κυλάει μέσα στο σώμα μας, είναι το Qi που κινεί τα αστέρια στον Ουρανό".

*(Yang Cheng Fu, δέκα βασικές αρχές για την άσκηση στο Taijiquan)
μετάφραση από το βιβλίο 
"Auf der Pforte zum Wunderbaren', Weitere Betrachtungen zu Cheng Man Ch'ings Taijiquan, Wolfe Lowenthal, Kolibri Verlag 1998
κεφ. Uebrigens, es gibt doch ein Geheimnis, σελ. 26-27


Πολλές Qi Ευχές και Καλό μας χειμώνα!

Έμη 




2 σχόλια: